Billeje på De Vestindiske øer

Välkommen till vår sida med information och råd om biluthyrning på De västindiska öarna. Här hittar du inte bara allt du behöver veta om att hyra bil i Västindien utan i sökmotorn ovan kan du också lätt hitta den billigaste hyrbilen från både stora och små uthyrningsföretag. Stort nöje!

Ett litet paradis – De Västindiska Öarna

Nu kan vi svenskar uppleva de historiska vingarnas sus i Västindien med direktflyg till bland annat Dominikanska Republiken. Sol, stränder, palmer och en vacker natur. Det var så det var för hundratals år sedan, och det är så det är än i dag.

I slutet av 1600-talet var ön St. Thomas i det nuvarande US Virgin Island – De danska västindiska öarna – centrum för den internationella slavhandeln. Ett mörkt kapitel i dansk historia. Den danska närvaron på öarna är kan fortfarande ses i byggnadsstilen och på gatuskyltarna i städerna St. Thomas, St. Croix och St John. Även Sverige hade en koloni i Västindien under åren 1784 – 1878, det var ön Sainkt Barthélemy med sin huvudstad Gustavia. Även Sverige bedrev slavhandel men i mycket mindre skala än vårt grannland Danmark. Det svenska arvet lever kvar på S:t Barthélemy bland annat i öns vapen som har tre kronor och i namn på orter och gator som Kungsgatan och Västra Strandgatan. Öns svenska historia vårdas ömt av öborna av vilka en del förstår lite svenska, så bli inte förvånad om du får höra ett glatt ”välkommen till St. Barth” om du besöker ön.

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Ingen massturism

Öarna har inte det man kallar massturism även om stora kryssningsfartyg med framför allt amerikaner anländer och avgår. Det uppgår till en miljon besökare per år men bara för en kortare vistelse. Det är faktiskt danska turister som utgör den största delen av turisterna som stannar över längre tid.

Chefen för det Dansk Västindiska Turistkontoret i Danmark, Karin Gert Nielsen, säger att cirka 10 000 danskar besöka Västindien årligen och antalet besökare ökar stadigt. Det är särskilt St. Croix som drar. Öarnas historia med starka band till Danmark glöms inte bort. De danska turisterna åker inte bara dit för solen, värmen och de vackra stränderna utan även för att lära sig mer om en period av Danmarks historia.

-Vi kan faktiskt tala om en flod av danska turister som kan kallas generationsresenärer, det vill säga turister vars förfäder kan ha upplevt Västindien som danskar – och som nu själva vill hit. De heter kanske Nielsen och träffar plötsligt en mörkhyade, leende bartender i Charlotte Amalie på St. Thomas som också heter Nielsen och hans förfäder var slavar.

Hyra bil Västindien

Vacker utsikt över Västindien – med en hyrbil kan du utforska Västindien på egen hand. Foto: F H Mira

Första danskarna

Det finns många minnen av det danska herraväldet på öarna som var dansk kronkoloni från 1754 och fram tills de övertogs av USA 1917. Christopher Columbus upptäckte öarna 1492, men under de följande åren byttes överhögheten över öarna mellan Spanien, Frankrike, Holland, Malta, Danmark och USA.

De första slavarna anlände 1673 och slaveriet avskaffades 1848. Från 1690 till 1698 var St. Thomas en av de viktigaste handelsplatserna för människohandel. Tusentals slavar såldes av hövdingar i Afrika som hade fångat dem i lokala stamkrig. I utbyte mot Rom, vapen, krut och kläder fick det västindiska kompaniet slavar, elfenben och guld. 1791 fanns officiellt 27 608 slavar i danska Västindien, och de hade eländiga förhållanden. Uppror straffades med döden, och stöld med brännmärkning i pannan, amputation av kroppsdelar eller piskstraff. Slavimporten förbjöds 1803, men då hade plantageägarna blivit självförsörjande med sina egna slavars barn. Slaveriet avskaffades 45 år efter importförbudet av guvernör Peter von Scholten i samband med ett slavuppror i Frederiksted på St. Croix i 1848.

Totalt sändes 120 000 slavar från de danska forten i Guinea till öarna i Västindien. Omkring 50 000 gick till danska Västindien. Den danska epoken i Västindien avslutades den 31 mars 1917 klockan 16, när Dannebrogen (danska flaggan) togs ner för sista gången. Öarna togs över av USA 25 miljoner dollar.

Den 31 mars firas varje år på öarna den så kallade ”Transfer Day” och då hyllas både Danmark och USA för hur överlämnandet gick till. Alla har ledigt och många samlas för firandet.

St. Croix

Den största staden heter Christiansted och här hittar du mest lämningar från den dansk tiden. Staden är vackert belägen vid vattnet och på de raka gatorna kommer du att se vägningshuset, där sockret vägdes, den gamla danska förvaltningsbyggnaden och den danska kyrkogården – för att bara nämna några av platserna.
I ett före detta plantageägarhem finns ett museum som visar hur danska familjer bodde på ön. Hela området är ett friluftsmuseum och du kan se hur plantagearbetet utfördes. Du kan också se hur produktionen av St Croix-rom (en av världens bästa) försiggår. St. Croix har många stränder så här kan du enkelt hitta din egen favoritstrand. I mitten av ön ligger regnskogen och längre västerut kommer Frederiksted som också har många minnen från den danska tiden. St. Croix´s aktiviteter inkluderar kajakpaddling bland mangroveträden, mountainbike, ridning, vandring, dykning och djuphavsfiske, andra vattensporter och golf. Kom ihåg att det är vänstertrafik.

St. Thomas

I huvudstaden Charlotte Amalie måste du promenera till den vackra gamla stan. Där finns massor av intressanta minnen som Fort Christian, tullboden, Government House, Haagensens hus och många av de gamla, vackra gatorna har danska namn. Det är en bra idé att följa med på någon guidad tur.
St. Thomas är den ”livligaste” av de dansk – västindiska öarna och den är mer bergig än de andra. I Charlotte Amalie finns det ganska bra shoppingmöjligheter. På Main Street (eller Dronningens Gade) säljer butik efter butik juveler, klockor, sprit och kläder. Speciellt i klädbutiker kan du göra bra affärer medan du måste kämpa lite mer för att spara pengar på klockor.

Fakta

Öarna täcker en yta på 346 kvadratkilometer, något mindre än Storstockholm, och har drygt 120 000 invånare. Öarna ligger 1 760 kilometer sydost om Florida.
Medeltemperaturen på hösten och vintern är 25 grader.
Magens Bay på St. Thomas är en av världens 10 bästa stränder.
Du kan kombinera din semester med vistelser på både St Thomas och St Croix.
Klimatet är subtropiskt. Regnperioden varierar från maj till november.

Läs om den danska västindien på wikipedia

Billigaste bilhyra i Västindien

Det är lätt att hitta billig biluthyrning på de olika öarna och många nöjer sig med att bara hyra bil under några dagar. Är du en av dem som kombinerar sin semester med en vistelse i USA, ja då är det definitivt värt att boka en hyrbil här på Hyrbilinfo.se.

Ange dina önskemål i biluthyrning-sökmotorn och få en överblick över priser och tillgängliga hyrbilar. Vill du läsa mer om vilka biluthyrningsföretag som finns tillgängliga eller vad som ingår i bilhyran? Läs då mer i vår FAQ-ofta-ställda-frågor- om hyrbilar och biluthyrning.

Hitta den billigaste hyrbilen Karibiska öarna Find Billeje her --> Sammenlign priser her