Collision Damage Waiver (CDW) – utökad ansvarsförsäkring vid bilhyra

Precis som när du ska försäkra en privat bil med en ansvarsförsäkring (som kallas liability insurance på engelska), måste du naturligtvis även teckna en ansvarsförsäkring när du ska hyra bil. Ofta är en eller annan typ av ansvarsförsäkring inkluderad i priset när du hyr en bil. Detta är även fallet när du hyr bil genom CarTrawler på Hyrbilinfo.se.

Läs mer om ansvarsförsäkring vid biluthyrning här.

Utökad ansvarsförsäkring

Men som alltid finns det en självrisk (som kallas excess på engelska) när du tecknar en försäkring, och naturligtvis gäller den även i samband med eventuella skador på hyrbilen; I vissa fall kan den här självrisken uppgå till bilens fulla värde. Beloppet varierar från land till land och är även beroende av bilgrupp.

Det är här du som hyrbilsförare kan välja att teckna olika typer av utökad ansvarsförsäkring om du vill undvika att vara ansvarig för större delen av självrisken vid skador på din hyrbil; Eller till och med betala dig helt fri från den.

Läs mer om de olika typerna av utökad ansvarsförsäkring på Wikipedia.

Collision Damage Waiver

En av de typer av utökade ansvarsförsäkringar du kan teckna är den så kallade ”Collision Damage Waiver”, som täcker vid kollision. Collision Damage Waiver – eller CDW, som den ofta kallas i förkortad version – benämns ofta som en kasko-försäkring i svenska sammanhang, vilket är en förenkling, eftersom den inte helt motsvarar en svensk kasko-försäkring, utan helt enkelt motsvarar vissa delar av en svensk kasko-försäkringen.

Du bör även vara uppmärksam på att Collision Damage Waiver ofta inte täcker skador på däck, fönster och underrede.

Ofta är Collision Damage Waiver redan inkluderad i hyrbilspriset som en del av ansvarsförsäkringen, men detta varierar från hyrbils förmedlare till hyrbils förmedlare. Vi rekommenderar därför att du alltid mycket noga läser vad som ingår i den ansvarsförsäkring du tecknar, innan du bokar din hyrbil.

Läs igenom hyreskontraktet noga

Du kommer kunna se de olika omständigheterna som gör sig gällande för gällande ansvarsförsäkring i steg 2 eller 3 i boknings-processen (beroende på land). Av samma anledning rekommenderar vi att du alltid läser igenom hela hyreskontraktet noggrant när du bokar en hyr bil.

Det kan även vara en god idé att redan hemma kontrollera om du redan har viss täckning vid hyra av hyrbil i utlandet genom ditt eget försäkringsbolag eller om du har kreditkort genom ett kreditkortsföretag som erbjuder sin egen försäkring när du hyr en bil utomlands.

Sist men inte minst bör du kontrollera om din reseförsäkring även täcker ansvarsförsäkringen.

Läs mer om försäkring av hyrbil här.

Kontrollera de aktuella villkoren

Det här inlägget uppdaterades senast i juni 2014 – jag hoppas att informationen var givande. Om du har några synpunkter eller goda råd angående ansvarsförsäkring i samband med att hyra bil, som andra kan ha glädje av, är du alltid välkommen att kontakta oss eftersom vi gärna vill ge så bra och aktuell information som möjligt.

För den goda ordningens skull reserverar vi oss för eventuella fel och ändringar samt rekommenderar att du alltid noga läsa de aktuella villkoren för hyresavtalet när du bokar en hyrbil.

>> Hitta den billigaste hyrbilen << Find Billeje her --> Jämför priser här!