Hyrbilar i Rom

Besök Colosseum och alla andra spännande sevärdheter i Rom med hyrbil. Foto: Tillea

Hitta billigaste biluthyrning i Rom online här på Hyrbilinfo.se – jämför priser på hyrbil i Rom från mer än 500 biluthyrningsföretag i sökmotorn här ovan.

Rom är den största destinationen när det gäller biluthyrning i Italien och du kommer därför att hitta ett stort utbud av hyrbilar och bra erbjudanden. Att hyra bil i själva Rom är inte till stor nytta, eftersom kollektivtrafiken gör det lätt att ta sig runt i staden. Det går emellertid en ringväg runt staden som är ansluten till en större väg som kallas Autostrada del Sole, och här kan du ha stor glädje av en hyrbil när du lämnar stan och kör ut för att utforska de många sevärdheterna både åt norr och åt söder.

En paus

Genom att hyra bil kan du få en paus från den oerhört livliga staden, kanske köra en tur till Palestrina, som är en liten stad med ruiner av ett stort tempel; eller till Cerveter, en etruskisk stad med hus fyllda med gravkammare för de döda mitt i det fridfulla landskapet. Rom är den eviga staden där turister igen och igen upptäcker nya saker. Som centrum för romarriket, har Rom en historia som få andra städer, och det kan du fortfarande se på många platser i kvarteren runt Roms sju kullar.

Alla vägar bär till Rom, säger man. Det är bra, för ett besök är sällan nog. Romarna, klimatet, historien och gastronomin ger staden en riktigt härlig sydländsk atmosfär, vilket alltid är behagligt att tänka tillbaka på.

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Roms historiska översikt

Legenden säger att tvillingbröderna Romulus och Remus drev iland från Tibern på den plats där Romulus senare grundade Rom, efter att ha fötts upp av en varghona och efter att ha dödat Remus i kampen om makten.
Staden Rom tros vara grundad 753 f.Kr. genom ett antal bosättningar på höjderna runt Tibern. Kungar har styrt Rom, och Romulus var den förste. Kungarna anses ha varit etruskiska, och deras rike växte med befästningar i centrala Italien. I Rom blomstrade samhällsutvecklingen, och efter sju kungar blev Rom en republik, vilket gradvis minskade etruskernas makt i hela Italien. Rom utvidgade sitt rike och kontrollerade inom några århundraden hela det centrala och södra Italien.

Områdets stora fiende Kartago besegrades slutligen efter de tre puniska krigen år 146 f.Kr, och Roms dominans i hela medelhavsområdet inleddes. Rom som centrum för hela regionen växte, och ständigt erövrades nya provinser åt det romerska riket. Samtidigt med erövringarna utomlands ökade spänningarna i Rom, och detta utlöste flera inbördeskrig. I själva verket fick upproren först stor betydelse när Brutus dödande Julius Caesar år 44 f.Kr. Lönnmordet skulle motverka den smygande diktaturen, men i stället övergick Rom år 27 f.Kr. från republiken till kejsardöme. Under de första av många kejsare växte romarriket och så även staden Rom. Storstilade byggprojekt startades, vilket kan ses än i dag t.ex. i form av Colosseum. År 116 nådde romarriket sin största utbredning, och Rom hade en miljon invånare. Hela den betydelsefulla världen styrdes från Rom.

Från 161 förekom det interna stridigheter inom det stora riket, framför allt från de östliga provinserna. Efter administrativa upp- och nedgångar flyttades huvudstaden från Rom till Bysans, som döptes om till Konstantinopel. Efter 65 år med Konstantinopel som huvudstad, delades riket år 395 i två delar, Det Öst- och det Västromerska riket. Ravenna blev huvudstad och Roms nedgång efterföljdes av nedgång för det västromerska riket, som slutligen gick under år 476 då tysken Ottokar besegrade Roms tillfälliga sista kejsare. Kristendomen fick ökad betydelse istället för kejsarens makt, och framöver blev påven ledare i Rom. Staden blev underlagd det östromerska riket. Samtidigt ökade påvarna stadens religiösa betydelse i förhållande till Konstantinopel. Den stadfästes som kristendomens centrum. Roms makt minskade under 700-talet, och stadens befolkning minskade till 35 000 när den påvliga staten tilldelades nya landområden för sitt stöd till Franker riket.

År 800 kröntes Karl den Store till kejsare i det nya Tysk-Romerska riket. Under de följande 400 åren fick påven stadigt ökande makt. Nya kyrkor byggdes, men för övrigt var det ingen större uppblomstring. 1079 underkastade sig även det värdsliga Tysk-Romerska riket till påven. År 1309 flyttade påven till Avignon för att återvända till Rom år 1377. Under perioden hade det varit världsliga försök att etablera en storkommun, men påvens makt återetablerades snabbt varje gång. Roms renässans började kort därefter. I början av 1400-talet hade staden omkring 20 000 invånare, men bland annat den kulturella utvecklingen som nu skedde medförde en ökning. Fontäner, torg och kyrkor anlades i stor stil. Utvecklingen fortsatte under de följande århundradena, dock avbruten av barbarernas angrepp. Påven försökte bevara Roms religiösa status i de många nya europeiska staterna.

1798, invaderade franska trupper området, och Frankrike utropade Rom till republik, vilket det förblev fram till Napoleons fall 1814. I årtiondena därefter regerade påven åter, men den italienska nationalismen var på uppgång, och 1861 grundades Italien och dit anslöt sig Rom 1870. Rom blev Italiens huvudstad 1871, och påvens makt flyttades till Vatikanen. Efter år av oenighet bildades Vatikanstaten 1929 med påven som överhuvud. 1922 föll monarkin i Rom, och Mussolini övertog makten under de följande 21 åren. Efter en kort monarki blev Italien en republik 1946. Landet har upplevt en stor ekonomisk utveckling under de senaste 50 åren och Rom var bland annat värd för de olympiska spelen 1960.

Till havet med hyrbil

Om du vill se havet, ger en hyrbil dig möjligheten att köra till Terracina, en gammal stad, med en lång sandstrand samt en ruin av ett romerskt tempel, eller till Sperlonga, som också blandar strandupplevelser med arkeologi. Vinälskare kommer njuta av en resa till Frascati, som är en vacker stad som ligger på en kulle och som är hemstad för Frascati vinet.

Shopping i Rom

Rom är bland världens ledande shoppingstäder, och över större delen av staden finns butiker i de många små gatorna.
Några av Roms stora shopping ställen med butikskedjor och stora specialaffärer är Via Nazionale i Stazione Terminiarea, samt på och omkring Piazza Berberini och Piazza Colonna, där det även ligger stora varuhus. De exklusiva modebutikerna ligger huvudsakligen i området vid Piazza di Spagna, bland annat på Via Condotti och på Via Borgognona. Det finns även olika marknader på bland annat Via Sannio, Campo de Fiori och Piazza delle Unita, på dessa marknader säljs hantverk, kläder, bruksföremål, etc. Om du vill titta på antikviteter, är via del Babuino en av de bästa gatorna.

Gastronomi i Rom

I Rom kan du över allt äta läckra italienska rätter som pizza och pasta. Menyerna är mycket varierande, och här serveras bland annat mycket läckra fisk och skaldjursrätter. Det finns stora turistrestauranger på de mest besökta platserna, men på andra ställen, till exempel på sidogatorna finns det ofta italienska restauranger som serverar dagens rätt som ofta är otroligt välsmakande. Matställena i bland annat områdena San Lorenzo och Tres Tevere är kända för det goda italienska köket.

Rom miniparlör

Ska du åka till Rom och hyra bil är det bra att ha en förteckning över de mest använda orden i Italien.

Hej – Ciao
God morgon – Buongiorno
Goddag – Buongiorno
Godkväll – Buonasera
Godnatt – Buonanotte
Adjö – Arrivederci
Ja/nej/tack – Si/no/grazie
var ligger…? – Dov’e…?
Höger/vänster – Destra/Sinistra
Rakt fram – Dritto
Flygplats – Aeroporto
Station – Stazione (treno)
Biljett – biglietto
Flyg – Aereo
Tåg/buss – Treno/autobus
Hur mycket kostar det? – Quanto costa?
Kan jag få se menyn? – Posso vedere il menu?
Kan jag få betala? – Posso pagare=
Räkning – Conto
Tar ni kreditkort? – Prendete carte di credito?
Vi har en reservation – Abbiamo una prenotazione
Har ni ett rum? – Avete una stanza?
0/1/2 – Zero/uno/due
3/4/5 – Tre/quattro/cinque
6/7/8 – Sei/sette/otto
9/10/100 – Nove/dieci/cento
Mineralvatten – Acqua minerale
Rödvin/vittvin/öl – vino Rosso/vino Bianco/Birra
Kaffe/te/socker – Caffè/tè/Zucchero
Mjölk/juice – latte/Succo

Boka en hyrbil i Roms centrum eller på Roms flygplats

Hyra bil i Rom är billigt när man jämför med många andra länder och det finns otaliga alternativ för var du kan avhämta din hyrbil. I sökmotorn kan du välja mellan alla biluthyrningsföretagens uthyrningsställen, antingen i centrum av Rom eller på en av de tre flygplatserna. Kom ihåg att du även utan extra avgifter kan välja att avhämta din hyrbil i Rom och avlämna den i någon annan stad eller flygplats i Italien. De två största flygplatserna i Rom är Fiumicino flygplats och Campino flygplats. Aeroporti de Rom Fiumicino är den största flygplatsen i Rom och används av alla välkända flygbolag, medan däremot Ciampino Rome Airport mest används av lågprisbolag. Därför, om du till exempel flyger med Ryanair till Rom, så ska du boka din hyrbil på Ciampino flygplatsen.

Hotell och semesterlägenheter i Rom

Om du reser till Rom kan du välja mellan ett stort utbud av hotell och semesterlägenheter centralt i staden. Det kommer massor av turister till Rom året runt, därför finns det också ett brett utbud. På resebyrån In-Italia kan du få råd och vägledning om var det är bra att bo, och där kan du även boka ett hotell eller en semesterlägenhet i Rom

Hyr bil billigt i Rom med Hyrbilinfo.se

När du söker efter en billig hyrbil i Rom på Hyrbilinfo.se kan du se priser från alla biluthyrningsföretag i Rom och jämföra priser som alltid inkluderar fri körsträcka och obligatoriska försäkringar. Det är lätt att söka efter en hyrbil och du kan söka precis så många gånger du vill. Skulle du hamna i en situation där du måste avboka din hyrbil, kan du göra det upp till 7 dagar före ankomst, dessa och många andra informationer om billig bilthyrning i Rom, hittar du i vår FAQ.

Du kan läsa mer om Rom på den officiella turistbyråns hemsida.

Hyra bil billigt i Rom

Ta med familjen till den italienska huvudstaden Rom på er semester. Det finns massor att uppleva för både barn och vuxna, och de många sevärdheterna gör det nästan omöjligt att låta bli att boka en hyrbil i Rom.

Det finns naturligtvis en mängd museer runt omkring i Italien , och detta gäller inte minst i Rom. Ett av de mer spektakulära museerna är Pasta-museet, där kan du lära dig allt om pasta och spaghetti, som är oupplösligt förbundet med den italienska matkulturen. Av de mer vanliga, men ändå intressanta museerna, kan nämnas Nationalmuseet och Napoleon-museet.

Om ni bokar en billig hyrbil från något ”rent a car” företag till er semester i Rom, då kan ni också enkelt ta er runt till stadens intressanta kyrkor och katedraler, och när ni är i Rom får ni inte missa att besöka Påvens Residence, Vatikanstaten, mitt i stan.

Du kan även välja att hyra din bil redan vid ankomsten till en av Roms två flygplatser. Läs mer om biluthyrning på Roms flygplats Ciampino och på Roms flygplats Fiumiciona.

Hitta den billigaste hyrbilen Rom Find Billeje her --> Sammenlign priser her