Hyra bil på Faro flygplats

De flesta semesterfirare i Algarve anländer till Faro flygplats, dit bland annat lågprisbolagen Norwegian, EasyJet och Ryanair flyger. Detta gör Faro till en inkörsport till det portugisiska semesterparadiset Algarve, där de legendariska stränderna, det behagliga klimatet och de relativt låga priserna tillsammans gör regionen till en av Portugals mest populära semester områden. Det är också på flygplatsen i Faro, de flesta som hyr en bil hämtar ut sin hyrbil och ger sig ut på äventyr i regionen.

Lågprisflyg och hyrbil

Portugal i allmänhet och Algarve i synnerhet är väl utvecklade turistområden där konkurrensen är stor bland olika serviceleverantörer. Detta innebär till exempel att både hyrbilar, flygbiljetter och övernattningsmöjligheter är överkomliga. Speciellt om du gör din läxa på nätet. När lågprisflygbolag som Ryanair, EasyJet och Norwegian flyger till Faro flygplats, kan du mycket ofta hitta billiga biljetter. Det samma gäller när du ska hyra bil. Om du är ute i god tid och tillbringar lite tid med att söka, kan du ofta hitta bilar, framför allt i de mindre klasserna, som kostar ca 100 kronor per dag. Idag är det också lättare än någonsin att hitta både hotell och mindre pensionat och semesterlägenheter runt omkring på Algarve och resten av Portugal, så med lite planering är det möjligt att sätta ihop din egen rundresa i regionen med hyrbil eller hitta en alldeles speciell plats som du kan använda som bas, och det behöver inte kosta en förmögenhet.

Hämta din hyrbil på flygplatsen

Staden Faro ligger en bit från flygplatsen, så det är helt klart en fördel att den bil du hyr kan hämtas ut på flygplatsen. Med en hyrbil från flygplatsen, kan du lätt ta dig till ditt hotell i Faro eller någon annan stans på Algarve. Samtidigt behöver du inte heller släpa ditt bagage med kollektivtrafiken eller dyra taxibilar. Om du bokar en hyrbil hemifrån, kommer den stå klar och vänta på dig vid ankomsten till Faro, där de flesta internationella och lokala biluthyrningsföretag har kontor. Till exempel Hertz, Avis, Rent A Car Auto Jardim, Guerin, Budget, Alamo, Auriga och Europcar. Och med en hyrbil i Fargo, är du inte begränsad till staden och området, utan kan enkelt besöka Algarves många andra attraktioner och spektakulära stränder.

Biltur i Algarve

Om du väljer att hyra bil på resan till Algarve, finns det många platser värda ett besök. För även om Algarve är mest känt för sina många stränder och ”Hotelresorts” är det långt från allt regionen har att erbjuda. Inom köravstånd från Faro finns till exempel den gamla staden Silves, som också var morernas huvudsäte i flera hundra år tills de besegrades år 1249. Det står fortfarande en imponerande röd sandstensborg till minne från den tiden då muslimska morer regerade över det mesta av den Iberiska halvön.

Goda råd på bilturen

Många känner igen känslan av nervositet när man lämnar biluthyrningen i sin nya och obekanta hyrbil, och kör ut i en trafikkultur som man inte är van vid. Men oftast kräver det bara lite tillvänjning innan man känner sig hemtam med både hyrbil och lokaltrafik. Men det finns några saker som är bra att veta innan du ska hyra bil och ge dig ut i den portugisiska trafiken. Portugal har en väl utvecklad infrastruktur, och de flesta större vägarna är mycket väl underhållna. Men om du kommer ut på landsbygden i till exempel Algarve, kan du hamna på små, gropiga vägar där det är viktigt att inte köra för fort. På landsbygden är det inte heller ovanligt att stöta på människor som bara har stannat för att prata lite med en mötande bilist!

De flyttar som regel på sig när de ser att det kommer någon annan körande, men detta avslappade förhållande till att stanna till eller parkera är ytterligare ett skäl till att inte köra för fort. De flesta av Portugals motorvägar är avgiftsbelagda vägar, så det är viktigt att inte bara köra igenom de gröna, så kallade ”via Verde” bomlösa grindarna på betalstationerna. Om du gör det får du betala böter på 50 euro.  Som regel lever inte portugiserna upp till sitt rykte som dåliga bilförare, men vi måste ändå vara förberedda på det faktum att till exempel parkeringsregler bara betraktas som vägledande. Detta betyder dock inte att du bara kan parkera var som helst, för då riskerar du att få böter och är för övrigt i vägen.

Platser att besöka nära Algarve flygplats

Eftersom de flesta flyger till Faro, kommer staden ofta att vara utgångspunkten för semester i Algarve, och härifrån kan du besöka många sevärdheter och mysiga städer. För de flesta är stranden en av de främsta anledningarna till att besöka Algarve, som just är känt för sin vackra och ibland dramatiska kustlinje. De mest populära badstränderna ligger på sydkusten nära Albufeira. Här är vattnet varmast och sandstränderna är stora och vackra, men även västkusten har massor av stränder att erbjuda. I synnerhet de dramatiska klippkusterna i Portugals sydvästra hörn eller Praia do Armada, som under många år uteslutande besöktes av surfare, och som än idag är naturskön och ofördärvad.

Ändå är stranden inte den enda anledningen till att besöka Algarve. I Inlandet hittar man nämligen ett mera stillsamt lantbruksområde, där man framför allt odlar fikon, dadlar, apelsiner och andra frukter. I Algarve kan du även hitta korkeksplantager vars bark bland annat används till vinkorkar. Framför allt den medeltida staden Silves är väl värd ett besök, och om barnen ska uppleva annat än stranden i Algarve, kan ett besök på Zoo Marine i Albuefeira lätt komma att bli en av semesterns höjdpunkter. Särskilt delfin- och sjölejonshowerna är imponerande.

Boka hyrbil på Faro flygplats i Portugals sydligaste region, Algarve. Med en hyrbil från Faro flygplats kan du enkelt ta dig runt till Faro och Algarves många intressanta attraktioner och om du bokar din hyrbil på Faro flygplats online hemifrån, så står bilen klar när du anländer till flygplatsen.

Hus i Faro. Källa: Guy Moll

Information om Faro

Faro är huvudstad i regionen Algarve och är hemort för regionens enda flygplats och för universitet. Historiskt sett har staden kämpat med andra städer i Algarve som Lagos och Silves om statusen som huvudstad. Till exempel under morernas regeringsperiod, då Silves var den administrativa huvudstaden fram till morernas nederlag år 1249. Earlen av Essex ledde en anfallsflotta som plundrade staden 1596, varefter staden Lagos blev huvudstad i Algarve. Det var staden fram till jordbävningen, som nästan jämnade Lissabon med marken 1755 och som även skapade en fruktansvärd tsunami som utplånade en rad kuststäder på Algarve. Den enda staden som förblev oskadda efter tsunamin var Faro, eftersom den skyddades av sandbankarna i Rio Formosa Lagunen. Därför blev Faro återigen regionens administrativa centrum och huvudstad, och det har den varit sedan dess. Genom att hyra bil i Faro, kan du själv utforska de många historiska platserna i och omkring Faro. Till exempel, den gamla stadsdelen och fiskhamnen i Faro.

Unikt klimat

Faro, liksom resten av Algarvekusten, erbjuder ett unikt klimat som är en av de största anledningarna till att så många människor tycker om att besöka den sydliga portugisiska kusten, särskilt på vintern, när det är kallt och rått på de nordliga breddgraderna. I formella termer kan Faros klimat  beskrivas som ett moderat medelhavsklimat; Somrarna är varma och soliga med genomsnittliga dagstemperaturer på mellan 27 och 35 grader, medan vädret under höst- och vintermånaderna generellt sett är milt, med temperaturer mellan 8 och 17 grader.

Faro får det mesta av sin nederbörd under vintermånaderna, medan regn är mycket sällsynt mellan juni och september . Den årliga medeltemperaturen är runt 17-18 grader, och den årliga nederbörden är omkring 500 mm . Medeltemperaturen vid havsytan är 15-16 grader i januari och 22-25 grader i augusti.

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Faros spännande historia

Faros berömda lagun Ria Formosa har lockat mänskliga invånare sedan den paleolitiska eran. I slutet av förhistorisk tid växte en stad upp – Ossonoba – vilken blev en viktig stad för romarna när de ockuperade den Iberiska halvön och som, enligt vissa historiker, var föregångaren till dagens Faro. F2ån 200-talet och framöver var Faro dessutom ett episkopalt säte.

Under det moriska herradömet under 700-talet behöll Ossonoba – det senare Faro – sin status som den viktigaste staden i sydvästra hörnet av Iberiska halvön . Under 800-talet blev den huvudstad i ett kortlivat furstendöme  och var befäst med en ring av försvarsmurar. Vid den här tiden började man använda namnet Santa Maria istället för Ossonoba. Senare blev staden även känd som Harun (uppkallad efter en lokal muslimsk kung), och därifrån stammar det nuvarande namnet, Faro.

Morerna besegrades av den portugisiske kungen, Afonso III, och hans lojala trupper år 1249, och med den samtida försvagningen av staden Silves´ betydelse övertog Faro rollen som det administrativa huvudsätet på Algarve-kusten.

Earlen av Essex plundrade staden 1596 och beslagtog det episkopala biblioteket. Dessa böcker dök senare upp på Oxfords universitet som en del av det så kallade Bodleian Library. en av böckerna från det stulna biblioteket var den första boken som någonsin tryckts i Portugal: en tora på hebreiska/judisk-spanska, tryckt av Samuel Gacon på hans verkstad i Faro.

År 1577, övertog en annan av Algarvekustens städer, Lagos, rollen som huvudstad i provinsen Algarve och behöll denna status fram till 1756, när en stor del av staden hade ödelagts av tsunamin som sköljde in över de flesta av kuststäderna på Algarve efter jordbävningen i Lissabon året innan. Enbart Faro, som skyddades av sandbankarna i Ria Formosa lagunen förblev i det närmaste oberörd av naturkatastrofen, och sedan dess har Faro varit det administrativa huvudsätet i regionen.

Hitta den billigaste hyrbilen Faro flygplats Find Billeje her --> Sammenlign priser her