FAQ - Ofta ställda frågor om att hyra bil och biluthyrning

Vi har gjort en sammanställning av frågor och svar gällande biluthyrning och hoppas att du hitta svar på dina specifika frågor. Observera att nedanstående information enbart är vägledande eftersom de olika biluthyrningsföretagen har olika hyresvillkor. Vi reserverar oss för eventuella ändringar av villkoren och rekommenderar att du alltid noga läser igenom de aktuella hyresvillkoren innan du bokar en hyrbil genom CarTrawler eller något annat biluthyrningsföretag. Aktuella hyresvillkor visas i sökmotorns steg 2 på de olika biluthyrningssidorna. Observera att Hyrbilinfo.se är en guide och en förmedlare av biluthyrning och hyr inte ut egna bilar.

Allmänna frågor angående biluthyrning

 

Frågor om bokning av hyrbil

 

Frågor om betalning av hyrbil

 

Frågor om biluthyrning i USA och Kanada

 

Frågor om försäkring

 

Frågor om hyrbilen

 

Frågor om biluthyrning på flygplatser

Allmänna frågor angående biluthyrning

Kan jag använda mitt svenska körkort i alla länder?

Svar: Om du reser till ett EU- eller EES-land kan du använda ditt svenska körkort, och detta gäller även om du hyr en bil i Kanada, USA och Australien. Utöver dessa länder kan du använda ditt svenska körkort i de allra flesta fall, men vi rekommenderar att du läser hyresvillkoren i sökmotorn och vid behov kontaktar ambassaden i gällande land. Läs mer om reglerna här.

Kan jag boka mer än en förare till hyrbilen?

Svar: Det är inga problem med extra förare när du bokar en hyrbil. I sökmotorn kan du markera i rutan för extra förare (steg 3 i bokningen). Det är inte alltid man behöver betala en avgift för en extra förare, men du får vara beredd på en avgift på mellan 2 och 10 euro per dag. Se priser och villkor i sökmotorn.

Hur ändrar jag min bokning?

Svar: Om det är mer än 3 dagar till du ska hämta ut din hyrbil, kan du ändra din bokning genom att använda denna länk, men du kan också ringa CarTrawlers kundcenter på telefon nr. +353 (23) 888 3012.

Hur avbokar jag min hyrbil?

Svar: Du kan avboka din hyrbil genom att använda denna länk.

Kan jag avboka min hyrbilsbokning?

Svar: Ja, och det tillkommer vanligtvis ingen avgift om du avbokar minst 24 timmar före avtalad tid för avhämtning. Din deposition kommer automatiskt att återbetalas till ditt kreditkort. Det finns undantag när det gäller avbokning, därför rekommenderar vi att du läser hyresvillkoren i sökmotorn. Läs mer om gratis avbokning av hyrbil här.

Hur länge måste jag ha haft körkort?

Svar: Normalt måste du ha haft körkort i 1 år för att få hyra bil och utan några allvarliga förseelser. Du kan se de exakta villkoren i hyresvillkoren i sökmotorn.

Hur gammal måste jag vara för att få hyra en bil?

Svar: Åldersgränsen för att hyra bil varierar kraftigt från land till land, och de olika biluthyrningsföretagen har alla sina egna regler. Vanligtvis är minimiåldern för att hyra bil 21 år, men det finns några biluthyrningsföretag där du bara måste vara 18 år gammal. Vi rekommenderar att du läser hyresvillkoren när du letar efter din hyrbil i sökmotorn. Där kommer det även att framgå om det finns en avgift för yngre förare av bilen. Särskilda regler gäller för att hyra bil i USA och Kanada. Läs mer om ålder när du hyr en bil

Får jag köra in i andra länder med hyrbilen?

Svar: Ja, som utgångspunkt är du fri att köra in i andra länder med din hyrbil och utan avgift. Du kan se de exakta villkoren när du bokar din hyrbil i sökmotorn genom att trycka på ”hyresvillkor”. Här kan du se vilka länder du kan köra i – och om någon eventuell avgifter tillkommer.

Är alla kostnader, skatter och avgifter inkluderade i priset på hyrbilen?

Svar: När du bokar hyrbil via CarTrawler är det alltid ett totalpris inkl. alla obligatoriska skatter och avgifter. Dessutom ingår alla obligatoriska försäkringar och det tillkommer ingen avgift när du bokar din hyrbil genom CarTrawler. Du kan se en översikt över alla skatter, avgifter och försäkringar när du bokar din hyrbil i sökmotorn.

Vad händer om jag inte använder biluthyrning alla dagar?

Svar: Om du inte använder din hyrbil under hela perioden kan du inte förvänta dig någon återbetalning. Det kommer alltid att vara din reseförsäkring som måste täcka för de eventuella dagar du inte har använt din hyrbil.

Hur kan jag se var jag ska avhämta och återlämna min hyrbil?

Svar: I sökmotorn kan du under ”Boka” ange de första 3-4 bokstäverna i staden eller flygplatsens namn där du vill avhämta bilen, då kommer flera valmöjligheter upp. Du kan naturligtvis även välja att skriva hela namnet på staden.

När du bokar hyrbil genom CarTrawler, kommer du att få en bekräftelse på e-mail. På bekräftelsen kommer det stå vilket biluthyrningsföretag som tillhandahåller din hyrbil och var du ska avhämta den. Kom ihåg att kontrollera att avhämtnings-stället är korrekt, det finns till exempel många städer i Sydeuropa och i USA och Latinamerika som stavas lika.

Kan jag vara säker på att få den hyrbil som visas vid bokningstillfället?

Svar: Vanligtvis kommer du alltid få den bil som visas vid bokningen. Alla biluthyrningsföretag skriver dock biltyp eller liknande, och det är naturligtvis för att reservera sig för eventuella fel och utsålda bilar. Men du kan alltid vara säker på att det är en bil i samma klass. I sökmotorn kan du se vilka bilar som är i samma klass genom att i steg 2 trycka på detaljer om hyrbilen.

Tar Hyrbilinfo.se och CarTrawler ut någon bokningsavgift?

Svar: Vid bokning online via CarTrawler tillkommer inga avgifter. Priset som anges är alltid ett totalpris för hyrbilen.

Kan jag boka en hyrbil i en stad/flygplats och lämna tillbaka den i en annan stad/flygplats?

Svar: Ja, det är inga problem och vanligtvis helt gratis (det finns enstaka undantag, se aktuella villkor när du söker efter hyrbil). Markera bara fältet ”annan återlämningsplats” på den första sidan i sökmotorn.

Vem är Hyrbilinfo.se och CarTrawler?

Svar: CarTrawler är ett företag från Irland, som är bland världens största förmedlare av billiga hyrbilar och
Sökmotorn jämför priser från mer än 400 biluthyrningsföretag. Hyrbilinfo.se är en del av TravelForum som specialiserat sig på reserelaterade hemsidor. Läs mer om CarTrawler biluthyrning och Hyrbilinfo.se

Frågor om bokning av hyrbil

Vad betyder det när bilen är ”på förfrågan” eller ”request”?

Svar: Sökmotorn visar alltid priser för tillgängliga hyrbilar, och anger om en viss typ av bil är slutsåld. Om du har särskilda önskemål gällande din hyrbil, eller om du vill hyra en biltyp som är slutsåld, kan du boka denna på förfrågan eller request. CarTrawler mottar din förfrågan och kontaktar alla biluthyrningsföretag för att uppfylla dina önskemål. Inom loppet av 2 dygn kommer du få svar på om din förfrågan är möjlig att leverera.

Var kan jag se från vilket biluthyrningsföretag jag har hyrt bilen?

Svar: När du har gjort en bokning, kommer du få en bekräftelse – även kallad för voucher – till din e-mail. På denna bekräftelse kommer det tydligt framgå vilket biluthyrningsföretag som ansvarar för din hyrbil, samt kontaktinformation till företaget.

Kan jag ändra min hyrbilsbokning?

Svar: Du kan alltid se din bokning och därmed även själv ändra eller avboka din bokning. Läs mer om hur du kan se din bokning.

Hur sent kan jag senast göra en bilbokning?

Svar: Du kan boka en hyrbil i upp till 1 timme innan du ska använder den. Vi söker hyrbilar online, så i samma ögonblick som du bekräftar kommer biluthyrningsföretaget att få din bokning.

Varför har jag inte fått någon bekräftelse på min hyrbilsbokning?

Svar: I vissa fall kan det ta lite tid innan du får din bekräftelse, så vänta några timmar innan du kontaktar kundservice. Ibland kan bekräftelsen fastna i ditt spamfilter, så kontrollera detta också innan du kontaktar CarTrawler. Kom även ihåg att kontrollera att du har angett rätt e-mailadress. Det är viktigt att du kontaktar CarTrawler om du inte mottar någon bekräftelse eftersom denna måste visas upp vid utlämnandet av din hyrbil.

Får jag en bekräftelse på min hyrbilsbokning?

Svar: I samma ögonblick som du bokar din hyrbil, kommer en bekräftelse att skickas till den e-mailadress du har angett i bokningen. Bekräftelsen är även din voucher och måste medtagas när du ska avhämta din hyrbil. Om din bokning ligger långt fram i tiden, kan det ta upp till 2 dagar innan du får din bekräftelse.

Frågor om betalning av hyrbil

Är online-betalningen via en säker anslutning säker?

Svar: När du bokar en bil via CarTrawler och ska betala en deposition, upprättas en säker anslutning – även kallad SSL-kryptering – för att säkerställa att din privata information förblir privat.

Hur betalar jag för hyrbilen?

Svar: När du har valt din hyrbil, kan du betala med flera typer av kreditkort — bland annat. VISA och Master Card. Vid bokningstillfället ska du betala en deposition och slutbetalningen sker vid utlämnandet av din hyrbil. Du får givetvis ett kvitto på din betalning av deposition.

Betalning av extrautrustning som till exempel GPS och barnstol?

Svar: Extra tjänster och utrustning i samband med din bilhyra betalas normalt när du får din hyrbil utlämnad, men det finns undantag där dessa kan betalas samtidigt som hyrbilen.

Varför ska biluthyrningsföretaget ha en kopia av mitt kreditkort?

Svar: När du får din hyrbil utlämnad, begär alla biluthyrningsföretag en kopia av ditt kreditkort. Det är biluthyrningsföretagets säkerhet för bilen under hyresperioden, och i vissa fall måste du betala ett belopp som spärras på ditt kreditkort medan du hyr bilen. Biluthyrningsföretaget gör detta för att försäkra sig om att du har pengar att betala för eventuella skador eller stöld om olyckan är framme – samt för bensin. Observera att detta belopp endast är en deposition och dras inte från ditt kort, med mindre än att du inte kan betala eller är täckt av någon försäkring vid olycka. Depositionen måste betalas med ett kreditkort i förarens namn och betalas av alla kunder – även om du har tecknat en försäkring utan självrisk.

Vad täcker min deposition?

Svar: Depositionen debiteras när du bokar din hyrbil, och är uthyrarens säkerhet för att du vill boka bilen. Många gör flera bokningar i olika sökmotorer, men först när du har betalat depositionen är din hyrbil slutgiltigt bekräftad av uthyraren.

Måste jag betala en deposition?

Svar: När du bokar din hyrbil, kommer du att debiteras en deposition på ca. 25 % av det totala priset (det finns några undantag om du till exempel har bokat en bil på förfrågan ”request”). Om du senare avbokar din hyrbil, kommer din deposition att återbetalas, om det inte sker senare än 24 timmar före avtalad tid för avhämtning av hyrbilen – se vänligen under avbokning för exakta villkor.

Frågor om biluthyrning i USA och Kanada

Vilken åldersgräns gäller för att hyra bil i USA och Kanada?

Svar: Det är allmänt känt att man i USA kan ta körkort från 16 års ålder, och varje år använder många unga svenskar sig av den möjligheten under en skolvistelse i USA. Ska du hyra bil är det däremot en annan sak och ofta är det svårt att hitta biluthyrningsföretag som hyr ut bilar till ungdomar under 21 år. Och då måste du dessutom ofta betala en extra avgift. Det finns även biltyper i USA, som endast kan hyras från 25 års ålder – det är ofta stora bilar och sportbilar. För mer information, se under hyresvillkoren i sökmotorn.

Får jag köra in i andra delstater i USA och Kanada?

Svar: Ja, du får som utgångspunkt köra in i alla stater i USA och Kanada. Vi rekommenderar dock alltid att du läser hyresvillkoren som du kan se när du bokar din hyrbil i sökmotorn.

Har alla hyrbilar i USA och Kanada automatisk växellåda och luftkonditionering?

Svar: Alla bilar i USA har luftkonditionering, och de allra flesta har automatväxel. Det är dock möjligt att göra en förfrågan på bilar med manuell växellåda.

Frågor om försäkring

Vilka försäkringar är inkluderade i bilhyran?

Svar: Alla obligatoriska försäkringar är inkluderade i bilhyran, när du bokar genom CarTrawler. Det är stöldförsäkring, ansvarsförsäkring och även självriskförsäkring. Vi har skrivit ett detaljerat avsnitt om alla typer av försäkringar och självrisk. Läs mer om försäkringar på hyrbilar här.

Frågor om hyrbilen

Kan jag hyra barnstolar?

Svar: Det är inget problem att hyra en eller flera barnstolar till din hyrbil. Kom dock alltid ihåg att boka det i god tid, eftersom biluthyrningsföretagen inte kan garantera barnstolar om du först bokar detta vid utlämnandet av hyrbilen. I sökmotorn kan du kryssa för hur många barnstolar du vill hyra, samt se priser.

Hur många passagerare finns det plats för i bilen?

Svar: Antalet bilbälten bestämmer antalet tillåtna passagerare. Du kan se hur många personer som kan vara i bilarna i sökmotorn.

Ska bilen tankas innan jag lämnar tillbaka den?

Svar: Vanligtvis är det billigast om du återlämnar bilen med full tank.

Frågor om biluthyrning på flygplatser

Kan jag boka hyrbil på en flygplats även om jag inte ankommer med flyg?

Svar: Ja, naturligtvis kan du boka en hyrbil på alla flygplatser. I sökmotorn behöver du bara välja ”flygbolaget framgår inte av listan” och skriv sedan ”nofligth111” i fältet flight-number, så vet biluthyrningsföretaget att du inte ankommer med flyg.

Om mitt flyg är försenat, kommer min bokning då att annulleras?

Svar: När du bokar din hyrbil kan du ange ditt flygnummer så att biluthyrningsföretaget vet vilket flyg du reser med. Om du ännu inte har bokat något flyg, kan du alltid senare ändra din bokning online. Om biluthyrningsföretaget har information om ditt flyg-nummer kommer din bokning inte att annulleras. Om det är tal om flera dygn eller om du ankommer sent (utanför normala öppettider), rekommenderar vi att du kontaktar biluthyrningsföretaget.

De mest lästa inläggen på Hyrbilinfo.se

Jag har här sammanställt de mest lästa inläggen i vår FAQ med mer detaljerad information om följande ämnen:

>> Hitta den billigaste hyrbilen << Find Billeje her --> Jämför priser här!