Bilhyra på Keflavik flygplats

Keflavik flygplats är Islands internationella flygplats och ligger bara 45-minuters bilresa från den isländska huvudstaden Reykjavik, den nordligaste huvudstaden i världen. Hyrbil på Keflavik flygplats kan du få billigt, enkelt och snabbt på din resa.

Med hyrbil från Keflaviks flygplats kan du ta dig direkt ut till Islands mystiska och imponerande natur. Här är det ånga från varma källor som gör bilden oskarp. Foto: Erik

Flygplats information

Keflavik Airport ligger på den sydvästra sidan av Island, cirka fyra kilometer väster om staden Keflavik och cirka 50 kilometer sydväst om huvudstaden Reykjavik. Flygplatsen kallas ibland även för Reykjavik-Keflavik Airport, eftersom det är landets största flygplats med många internationella rutter. Flygplatsen har tre landningsbanor, av vilka två är i drift. Flygplatsområdet är cirka 25 kvadratkilometer stort, och flygplatsen drivs av Isavia, ett statligt företag.

Upp till 30 olika flygbolag flyger till Keflavik flygplats, vissa dock enbart under sommarperioden. Icelandair och WOW Air är de två största flygbolagen med säte i Keflavik. Flygplatsen är nästan uteslutande en internationell flygplats, medan de flesta inrikesrutterna flygs från Reykjavik flygplats tre kilometer utanför Reykjavik. Den 3 kilometer långa och 61 meter breda landningsbanan är tillräckligt stor för att kunna ta emot NASA: s rymdfärja och Antonov An-225. 1999 gästade även en Concorde flygplats i Keflavik. 2013 buklandade ett ryskt Sukhoi Superjet 100 under en testflygning men annars är Keflavik Airport en mycket säker flygplats som aldrig har upplevt stora olyckor eller katastrofer.

Även om invånarantalet på Island bara är cirka 300 000, går det reguljärflyg till och från tio platser i USA. Det flygs regelbundet till Anchorage, Baltimore, Boston, Denver, Minneapolis, Newark, New York City, Orlando, Portland, Seattle och Washington. Det flygs även till fyra destinationer i Kanada och 31 städer runt omkring i Europa. Förutom de ovan nämnda internationella destinationerna från Keflavik, går det även flyg till Grönland och Färöarna från Reykjaviks inrikesflygplats. Man kan ta sig mellan de två flygplatserna med buss. Se till att du har tre timmars uppehåll (Minimum Connecting Time) mellan ankomst och avresa för att vara på den säkra sidan. På Keflavik flygplats är det lätt att checka in, eftersom det är möjligt att göra det via självbetjäning vid en av de 50 maskiner som står i terminalen, om du flyger med Icelandair eller Delta. Det tar mindre än en minut att checka in sig själv och sitt bagage.

Den bästa flygplatsen i Europa

2014 utsågs Keflavik Airport, efter en omfattande undersökning, till Europas bästa flygplats. Studien tar hänsyn till många olika serviceaspekter från renlighet och personalens hjälpsamhet till bagagehantering och flygplatsrestauranger. Undersökningen genomförs fyra gånger per år av Airports Council International. Detta var tredje gången som Keflavik Airport hamnade högst upp på listan. 2009 utsågs den till Europas bästa flygplats med färre än 2 000 000 passagerare per år, och 2014 framhävdes flygplatsen för sin konstanta framgång i serviceundersökningarna ända sedan 2008. Detta är ett imponerande resultat med tanke på det ökade trycket på Keflaviks flygplats från det snabbt växande passagerarantalet.

Det är lätt att ta sig från Keflavik flygplats till Keflavik. Du behöver bara följa skyltarna mot Keflavik eller ta en buss eller taxi utanför terminalen. Reykjavik nås via en modern motortrafikled. Busslinjerna kör enligt en tidtabell som koordineras med flygens avgångs- och ankomsttider, och busslinjerna drivs av Iceland Excursions’ Airport Express och Reykjavik Excursions Kynnisferdirs Flybus. Turen till Reykjavik tar ca 45 minuter och stannar vid såväl inrikesflygplatsen och flera stora hotell i Reykjaviks centrum. Om du vill vara oberoende av kollektivtrafiken finns det möjligt att hyra bil från en av biluthyrningsfirmor på flygplatsterminalen.

Keflavik flygplats byggdes ursprungligen av det amerikanska försvaret under andra världskriget. Den amerikanska flygvapnet behövde ett flygfält från vilket både bombplan och stridsflygplan kunde operera. Under sommaren 1943 blev flygplatsen även ”stopover” för transatlantiska militärflygplan. Under kriget användes flygfältet enbart för militära ändamål, men efter kriget blev det snabbt en plats där civila flygplan kunde tanka innan de fortsatte sin resa över Atlanten. När de amerikanska styrkorna drog sig tillbaka 1947, överlämnades flygfältet till Island och drevs sedan i partnerskap mellan Island och USA. Det amerikanska flygvapnet återvände 1951 till Keflavik flygplats som NATO-styrka och stannade där till 30 september 2006.

På 1950-talet måste de resande gå igenom militära kontrollposter när de skulle ut och flyga eftersom flygplatsen låg mitt inne på militärbasen. Detta ändrades 1987 när den civila terminalen flyttades. Flygplatsen är uppkallad efter Leifur Eiriksson, som upptäckte Nordamerika. Den byggdes ut 2007 och åter igen 2014 och idag är terminalen en modern byggnad med taxfreebutiker i både avgångs- och ankomsthallen. Det finns dessutom planer på att bygga en tredje landningsbana. Priserna i terminalens tax-free butiker är mycket konkurrenskraftiga eftersom priserna är upp till 50% lägre än priserna i butikerna inne i Reykjavik. Välj bland kända varumärken inom kläder, kosmetika, tobak och alkohol. I ankomsthallen ligger dessutom ett turistinformationscenter. Här kan ankommande bekanta sig med de många attraktiva erbjudanden som finns på Island med allt från spektakulär natur till Reykjaviks rockande nattliv. Turistinformationscentret kan även hjälpa till med boende, utflykter, transport och mycket annat.

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Upplevelser runt Keflavik

En vistelse i Keflavik kan rekommenderas antingen som en självständig semester, som en del av ett besök i Reykjavik eller i samband med ett ”stopover” på väg till eller från Nordamerika. Keflavik ligger nära den blå lagunen, där varma källor värmer upp en saltvattensreservoar. Detta gör det möjligt att bada även när det är många minusgrader ute, och de tillhörande faciliteterna erbjuder massage och wellness. Keflavik erbjuder även ett historiskt vikingamuseum, Viking World, och en charmig stadskärna. I slutet av augusti håller Keflavik en ljusfest. Det är lätt att klara sig på egen hand på Island. Många islänningar talar danska och engelska, vilka är obligatoriska språk i grundskolan. Om du vill ta en närmare titt på Islands natur, kan du göra en val-sightseeing med en turbåt. Turerna varar ungefär tre timmar, och det finns möjlighet att se delfiner, späckhuggare, vikvalar och knölvalar. Det utgår många vandringsleder från staden. Bland annat finns det en stig som slingrar sig längs kusten förbi ett intressant fågelliv och hela vägen upp till fyren vid den yttersta spetsen. I allmänhet är det lättast att ta sig runt till fots i Keflavik. Staden är inte särskilt stor, och till fots ser du natur, arkitektur och det avslappnade stadslivet bättre. Njut av den friska luften, det kristallklara vattnet och den vackra utsikten. Ett besök på Island är inte bara en semester för kroppen, utan även för själen.

Så bokar du hyrbil

Sök efter hyrbil på Keflavik flygplats i vår biluthyrnings-sökmotor. Biluthyrnings-sökmotorn jämför hyrbilar från alla biluthyrningsfirmor. Om du bokar hyrbil på Keflavik flygplats så inkluderar alla priser vanligtvis fri körsträcka och det tillkommer inga dolda avgifter, men vi rekommenderar ändå alltid att du läser de aktuella hyresvillkoren eftersom biluthyrningsfirmorna ofta ändra villkor och priser.

Hitta den billigaste hyrbilen Keflavik flygplats Find Billeje her --> Sammenlign priser her