Kustvägen på Madeira

Upplev den vackra kustvägen på Madeira med hyrbil. Foto: Alexander Baxevanis, CC BY 2.0.

Om du verkligen vill se varför Madeira är känd som blommornas ö, bör du hyra bil. På bilturer i ditt eget tempo kan du utöver en fantastisk blomsterprakt även uppleva öns enormt varierande landskap med allt från frodiga dalar till höga bergstoppar.

Lätt att utforska Madeira genom att hyra bil

Om du, som så många andra semesterfirare tar utgångspunkt i huvudstaden Funchal, är det lätt att ta sig runt på ön i en hyrbil. Om du håller dig nere på den södra delen av Madeira, kan du besöka ett pärlband av små charmiga hamnstäder. Men kör gärna även en sväng upp till den norra kusten, som bjuder på en imponerande natur med branta, dramatiska klippväggar och inte minst en rad fantastiska utsiktspunkter. Att hyra bil på Madeira är med andra ord ett säkert recept på en oförglömlig semester.

Om du inte har varit på den portugisiska Atlantön tidigare så är det ett par saker som är bra att veta som bilförare. Hastighetsbegränsningen i städer är 40-50 km/tim, medan den på motorvägar är 90 km/tim. Med andra ord inte så stor skillnad mot här hemma. Å andra sidan är terrängen något helt annat. När du förflyttar dig runt på ön, kommer du oundvikligen stifta bekantskap med bergsvägar där du får flitig användning av bilens lägre växlar – både uppför och inte minst nerför för att skona bromsarna. Om du behöver en paus från de smala bergsvägarna, är det sällan långt till motorvägen som skär genom större delen av ön.

Det kommer nästan 1 miljon turister till Madeira varje år. Lokalbefolkningen, som ofta kör i ett ganska ”friskt” tempo, är därför vana vid att ha lite extra tålamod i trafiken med öns besökare. Så det finns ingen anledning att bli stressad om du föredrar ett långsammare tempo i serpentinvägarnas kurvor.

Även om det finns bensinstationer runt omkring på ön, är det bäst att ha en full (eller nästan full) tank innan du lämnar Funchal för att vara på den säkra sidan. Vägarna är i allmänhet i gott skick, men om du förflyttar dig lite bort från allfartsvägarna, kan det finnas enstaka vägar som är i sämre skick. Vanligtvis är det enbart inne i Funchal som du kommer att uppleva tät trafik. I Funchal och de andra mindre städerna är gatorna även ofta mycket smala och kullerstensbelagda. Här kan det ofta vara bäst att bara parkera i utkanten och istället utforska stadens sevärdheter till fots.

Madeira är bara ungefär en och en halv gång så stor som den danska ön Bornholm, så det är svårt att köra vilse. Men använd eventuellt din GPS i alla fall, för att få en ungefärlig uppskattning av avståndet i tid. När du kör i bergen, ligger det i sakens natur, att du inte kör så många kilometer i timmen som om du väljer motorvägen.

Utsikt från Pico Ruivo på Madeira.

Utsikt från Pico Ruivo på Madeira. Foto: John Kraus, Creative Commons.

Vackra bilturer på Madeira

En av de vackraste vägarna att följa med din hyrbil på Madeira är kustvägen, som ursprungligen slingrade sig runt hela ön och erbjuder formidabla vyer och mysiga kuststäder som Porto Moniz, Seixal, Sao Vicente och Ponta Delgada. Idag är vissa sträckor av vägen avstängda, men du har fortfarande gott om möjligheter att följa det mesta av Madeiras dramatiska kustlinje. Håll utkik efter skyltar med ”ER101 Antigua”.

Upplev kustvägen på Madeira med en hyrbil

Om du vill upptäcka öns frodiga och bergiga inre delar, så är vägen som sträcker sig över ön från Ribeira Brava till São Vicente ett självklart val. Föraren måste i och för sig hålla ögonen på den slingrande vägen, men passagerarna kan njuta av många fantastiska vyer längs vägen.

Om du letar efter vackra utsikter så kan det starkt rekommenderas att på en klar dag köra upp till Pico do Areeiro (inom 20 kilometer från Funchal). Här uppe på 1818 meters höjd, är det en spektakulär utsikt över bergen och havet. Detta är bara en i raden av en mängd utsiktspunkter bland bergstopparna som du kan köra upp till på Madeira.

Boka billig hyrbil på Madeira

Om du behöver hyra bil på Madeira, är det en bra idé att boka den redan hemifrån, på så sätt kan du utforska den vackra ön från dag ett. Dessutom ger en tidig bokning dig bästa möjligheten att få just den typ av bil du vill ha. Det kan rekommenderas att satsa på en hyrbil med en relativt stark motor. Detta gör bergskörningen behagligare.

I sökmotorn här på hemsidan kan du snabbt och enkelt hitta den billigaste hyrbilen på Madeira från de olika biluthyrningsfirmorna på ön. Det inkluderar välkända internationella uthyrningsföretag som Avis, Hertz och Europcar, men även lokala företag, som också ofta har bra priser. De flesta väljer att hämta ut sin hyrbil direkt efter ankomsten till flygplatsen, men du kan naturligtvis också boka hyrbil med avhämtning inne i stan, du kanske inte vill hyra bil hela semestern.

Vi vil gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, yderligere information eller andet, som vi alle kan have glæde af. Læg en kommentar herunder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *