Billeje i Billund Lufthavn

Besök Legoland i Billund med en hyrbil från flygplatsen. Foto: Jun Kwang Han

Billunds flygplats, Danmarks näst största flygplats, hanterar mer än 2,5 miljoner passagerare årligen. Läget i förhållande till allmän trafik, gör hyrbil till ett perfekt val vid ankomsten till Billunds flygplats.

Genom att hyra bil på Billund flygplats har du möjlighet att billigt, snabbt och lätt ta dig vidare på din resa från västra Danmarks internationella flygplats, oavsett om det är till närområdet eller till någon annan stad i Danmark.

När du behöver hitta en hyrbil på Billunds flygplats, kan du välja mellan biluthyrning från flera olika biluthyrningsfirmor; AVIS, Budget, Europcar, Hertz och Sixt, vilka alla ligger i flygplatsens passagerarterminal. Avhämtning och återlämning av din hyrbil på Billunds flygplats är också enkel eftersom parkeringen ligger nära terminalbyggnaden.

 

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Boka hyrbil på Billund flygplats online

Sök hyrbil på Billund flygplats i vår biluthyrning-sökmotor. På Hyrbilinfo.se är det lätt att hitta och boka en bra och billig hyrbil på Billund flygplats. Biluthyrning-sökmotorn jämför hyrbilar från alla biluthyrningsfirmor i samarbete med CarTrawler. Om du bokar hyrbil På Billunds flygplats inkluderar alla hyrbilspriser som utgångspunkt fri körsträcka och är utan några dolda avgifter, men tänk på att biluthyrningsfirmorna kan ändra sina villkor och därför hänvisar vi alltid till de aktuella hyresvillkoren som du ser i sökmotorn och som du alltid bör läsa noga innan du bokar din hyrbil.

Information om Billunds flygplats

Billund flygplats har koden BLL. Det är ett stort antal flygbolag som flyger till och från destinationer i Europa, och under de senaste åren har flera charterbolag också öppnat rutter till utomeuropeiska destinationer som till exempel Thailand. Bland de största flygbolagen på Billunds flygplats är Ryanair, KLM och Air France.

På flygplatsen hittar du alla de faciliteter som hör hemma på en internationell flygplats som matställen, butiker och bekväma väntområden. Dessutom har flygplatsen även stora parkeringsplatser med både korttids- och långtidsparkering, som kan bokas hemifrån.

Billunds flygplats är Danmarks näst största flygplats efter Köpenhamns flygplats. Den moderna passagerarterminalen erbjuder trevliga taxfreebutiker där du kan fylla shoppingväskan med läckra märkesvaror inom parfymer, kosmetika, tobak, sprit och godis. I bestseller-butiken kan du hitta moderiktiga kläder från Vero Moda, Only, VILA, Pieces, Jack & Jones och Selected, medan du i LEGO-butiken hittar massor av LEGO produkter för både stora och små. Danish Design erbjuder exklusiva produkter av danska producenter från Kähler till Kaj Bojesen och Georg Jensen. Här hittar du hoptimists, lädervaror, ätbara specialiteter och eleganta souvenirer. Kiosk och Exchange*m hittar du vid utgången till gaterna så att du före avresan kan förse dig med tidningar, böcker och lite tilltugg. Här kan du även växla till andra valutor. Om du är hungrig före avresan, kan du hitta god mat på ett av de fyra matställena på flygplatsen. Square Café och Kiosk ligger före säkerhetskontrollen och där kan du avnjuta en kopp kaffe eller en bit mat med dem som inte ska ut och flyga. På Gastro blir du serverad mat av hög kvalitet medan du har full uppsyn över landningsbanorna och flygtrafiken. På Sunset Boulevard eller Diner kan du välja att antingen sitta och njuta av något från menyn i matsalen eller att ta maten med dig om du vill spara den till senare.

I King Amlet Lounge kan du koppla av eller arbeta utan att bli störd innan flygningen. Loungen är ett elegant och bekvämt väntområde smakfullt inrett med Børge Mogensen möbler och annan dansk design av bästa kvalitet. Förutom förfriskningar och trådlösa nätverk, får du tillgång till ett urval av internationella tidningar och tidskrifter samt datorer med internetuppkoppling. Loungen är uppkallad efter den person som enligt uppgift ligger begravd i den största av fyra skyddade gravhögar söder om den östra start- och landningsbanan. Om du har ett möte på flygplatsen, kan du antingen ha det här eller i ett av flygplatsens mötesrum. Meetings ligger på fjärde våningen i terminalen och är lätt att hitta genom att följa skyltningen. Mötesrummen är namngivna efter planeterna i solsystemet och har en kapacitet från 2 till 100 personer. Lokalerna är ljusa och behagliga med utsikt över start- och landningsbanorna eller de omkringliggande områdena. Möten här är reserverade för evenemang som involverar gäster som antingen flyger till eller från Billunds flygplats.

Historia

Västra Danmarks ledande internationella flygplats har gått från att transportera bara några tusen passagerare under de första åren efter starten 1964 för att sätta ett rekord på 2,8 miljoner resenärer 2013. En imponerande utveckling tog sin början 1961 när LEGO direktören Godtfred Kirk Christiansen anlade en privat landningsbana och flyghangar norr om LEGO fabriken i Billund. Denna förvandlades efter några få år till en riktig offentlig flygplats, bland annat på initiativ av LEGO direktören själv.

Från att först ha fungerat som en liten inrikesflygplats har Billund Airport utvecklats till en verklig internationell flygplats, vilken föredras av många danskar både vid semester- och affärsresor. Idag har du avgångar till mer än 40 internationella destinationer från Billund, och det är också de internationella flyglinjerna som 9 av 10 passagerare använder sig av. Men det finns fortfarande även en inrikeslinje till Köpenhamn med SAS.

Det fanns inte riktigt med i planerna att Danmarks näst största flygplats skulle placeras mit på den jylländska heden. Men det lokala näringslivet i form av LEGO gjorde emellertid en skillnad. 1961 anlade LEGO direktören Godtfred Kirk Christiansen en privat 800 meter lång landningsbana och en flyghangar norr om hans fabrik i Billund. Flera grannkommuner anslöt sig till ägarkretsen, och så småningom utvidgades det privata flygfältet till att bli en riktig offentlig flygplats. Flygplatsen öppnades 1 november 1964, och LEGOs tidigare chefspilot blev chef för flygplatsen. I början fick passagerarna använda sig av LEGOs hangar som terminal, men 1966 stod en ny terminalbyggnad färdig. Under de följande åren utökades flygplatsen med terminalbyggnader, lounge, taxfreebutiker och hangarer. L. C. Johannsens arkitektkontor ritade en del av de nya anläggningarna, medan flygplatsens egna arkitekter ritade andra. 1997 anordnade Billund flygplats en stor arkitekttävling för att bygga en helt ny 40 000 kvadratmeter stor passagerarterminal, som skulle kunna hantera 3,5 miljoner passagerare årligen. KHR Arkitekter vann tävlingen och byggde i samarbete med COWI den nya passagerarterminalen, som togs i bruk 2002. Det är bara den första etappen av en större utbyggnad som kommer äga rum norr om start- och landningsbanan. Fraktflyg, privat- och affärsflyg kommer fortsatt att hålla till i de nuvarande byggnaderna och anläggningar söder om landningsbanan. I samband med denna stora utbyggnad har flygplatsen gjorts om till ett aktiebolag med de tidigare ägarna som aktieägare.

En ny “taxiway” anlades 2008, och även om det var ett stort anläggningsarbete så stördes inte flygtrafiken nämnvärt. Banan stängdes ett par nätter så att den nya taxibanan kunde anläggas. Men Ryanair lyckades ändå att landa en Boeing 737-800 medan det arbetades i den andra änden av banan. 2008 var också det år då passagerarantalet översteg 2,5 miljoner. Det var en ökning på 12,7% i förhållande till året före. Knappa 20 flygbolag flyger till och från Billunds flygplats till destinationer i Europa. Förutom reguljära flyglinjer finns det också en betydande chartertrafik från Billunds flygplats. Charterflyg går under vintern regelbundet till Colombo, Phuket, Sharjah och St Croix, medan destinationerna heter Cancun och Punta Cana på sommaren. Flygplatsen kan ta emot flygplan i storlek med Boeing 747, även om denna flygplanstyp mest används för frakt på denna flygplats. De flesta passagerare transporteras i mindre flygplan såsom ATR-42, Boeing 737 och Boeing 757.

Du kan hitta mer information om Billunds flygplats här

Upplevelser med bil omkring Billund

Det är lätt att ta sig till och från Billunds flygplats med bil. Vejle ligger bara 28 kilometer bort, Kolding 41 kilometer, Esbjerg 61 kilometer och Århus 98 kilometer. Det finns sex parkeringszoner namngivna efter sex olika länder. Det går en “shuttlebus” till de tre områdena som ligger längst bort från terminalen. Det finns även ett parkeringshus som är sammanbundet med terminalen av två gångbroar. På flygplatsområdet finns en dygnsöppen bensinstation med självbetjäning. Det går även flygbussar till Horsens, Skanderborg och Århus samt ett antal andra busslinjer.

Billund stad ligger bara tre kilometer från flygplatsen, och staden erbjuder flera hotell och andra övernattningsmöjligheter. På 1930-talet bodde bara omkring 350 invånare i Billund, men på grund av stadens affärsframgångar bor här nu mer än 7 000 invånare. Andelen barnfamiljer är mycket högre än genomsnittet för regionen, och de allra flesta bor i enfamiljshus. Precis vid sidan av flygplatsen hittar du LEGOLAND, och Billund har också vattenparken och aktivitetscentret Lalandia. I närområdet ligger även Givskud Zoo, Kongernes Jelling och Vandel Museum, vilka alla har bidragit till att Billund har blivit ett populärt resmål för barnfamiljer.

Hitta den billigaste hyrbilen Billund Flygplats Find Billeje her --> Sammenlign priser her