Bilhyra i Kiruna

Kiruna ligger omkring 200 kilometer norr om Polcirkeln. Omkring en tiondel av stadens befolkning på cirka 18 000 invånare arbetar på ett eller annat sätt i den närliggande järngruvan som är världens största av sitt slag. Turismen är emellertid också viktig för Kiruna eftersom staden har blivit en viktig inkörsport till Lappland och den svenska fjällvärlden. Vill du få ut det mesta möjliga av alla de möjligheter till friluftsliv som området erbjuder så bör du boka en billig hyrbil i Kiruna.

Om du väljer att hyra en bil i Kiruna så kan du lätt ta dig runt till de bästa ställena för vandring, fiske, skidåkning eller turer med hundsläde. Utöver sådana enastående naturupplevelser ger en hyrbil i Kiruna dig också en möjlighet att uppleva områdets samiska kultur samt besöka spännande utflyktsmål som du inte lika lätt kan ta dig till med offentliga transporter.

Den gamla kyrkan i Kiruna. Foto: Heinz-Josef Lücking, CC BY-SA 3.0 DE

Midnattssol och norrsken

Kiruna ligger så långt norrut i Sverige att du mitt i sommaren under några veckor kan se solen dygnet runt, den så kallade midnattssolen. På motsvarande sätt är det en period under vintern när solen inte kommer upp över horisonten. Båda dessa fenomen är speciella upplevelser men framför allt de bäcksvarta vinternätterna skapar perfekta förutsättningar för att uppleva ett annat spektakulärt naturfenomen, norrsken även känt som Aurora borealis.

Vill du se den enastående ljusshowen som norrskenet ofta visar på dessa breddgrader så kan det rekommenderas att söka sig lite bort från stadens ljusföroreningar. Använder du dig av billig bilhyra i Kiruna så kan du till exempel lätt köra en tur åt nordväst upp till STF Abisko Turiststation (100 kilometer). Här har man byggt den så kallade Aurora Sky Station uppe på en fjälltopp (900 meter). Stationen som kan nås via en två kilometer lång stollift har flera gånger utsetts till det bästa stället i världen för att se norrsken. Där finns även ett café där du kan avnjuta en måltid eller bara ta dig en kopp kaffe medan du beundrar den vackra utsikten.

Åker du hit på vintern så kan du från Abisko fortsätta i din hyrbil västerut längs E10 till Riksgränsen. Detta är världens nordligaste skidort som precis som namnet antyder ligger på gränsen till Norge. Kommer du hit på sommaren kan du istället ha stället som en utgångspunkt för vandringsturer.

Du har goda möjligheter att se norrsken i närheten av Kiruna. Foto: David BeckerUnsplash
Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Ishotell och rymdstation

Har du hyrt en bil i Kiruna så ligger Jukkasjärvi också bara en kort körtur bort (18 kilometer). Detta är en av de äldsta orterna i regionen Norrbotten. I den äldsta delen av staden kan du se trähus från 1700-talet. Idag är Jukkasjärvi nog mera känt för att ha världens första och största ishotell. Den första upplagan av detta hotell byggdes 1989 och har sedan dess återuppbyggts varje vinter från mitten av december fram till mitten av april, sedan smälter hotellet och rinner tillbaka till den närliggande Torneälven.

Befinner du dig på utflykt från Kiruna med hyrbil så är det nästan ett måste att köra förbi Esrange Space Station. Härifrån skjuter forskare upp raketsonder och väderballonger för att studera jordens atmosfär. Här finns en liten men mycket intressant utställning vid det obemannade besökscentret som helt klart är värt en avstickare.

Mest frihet med bilhyra i Kiruna

Kiruna är en stad av överskådlig storlek som du helt klart kan utforska till fots eller på cykel. Det går dessutom regelbundna bussar (Länstrafiken i Norrbotten) till utvalda städer och attraktioner i området. Vill du kunna ta dig runt i ditt eget tempo och inte vara beroende av tidtabeller så är det en god idé att boka en hyrbil redan hemifrån.

Genom att hyra en bil i Kiruna får du också lätt tillgång till de enastående naturområden som finns inom nära räckhåll. Det tar till exempel bara en timmes tid att köra ut till den lilla staden Nikkaluokta, mest känd som utgångspunkt för vandringar i Kebnekaiseområdet. Har du ont om tid kan du flyga helikopter därifrån in till fjällstationen varifrån bestigningen av Sveriges högsta berg Kebnekaise (2096 meter) börjar.

Du kan få mer inspiration till olika upplevelser i och omkring staden på det lokala turistkontorets hemsida.

Hitta den billigaste hyrbilen i Kiruna online

Det finns åtskilliga biluthyrningsföretag att välja mellan i Kiruna. Dessa företag inkluderar Avis, Budget, Europcar, Hertz och Sixt. Är du på jakt efter den billigaste bilhyran så är det lämpligt att jämföra priser innan du bokar. Det är lätt att jämföra priser i sökmotorn här på hyrbilinfo.se. I sökmotorn får du snabbt en överblick över de aktuella och bästa erbjudandena från de olika uthyrarna i Kiruna.

Det är en biltur på omkring 1300 kilometer mellan Kiruna och Stockholm. Även om det finns mycket att se längs vägen så föredrar de flesta att flyga istället för att tillbringa många timmar bakom ratten. Kiruna har en egen flygplats (flygplatskod: KRN), som både SAS och Norwegian flyger till från Stockholm (Arlanda). Tar du flyget så är det som regel mest praktiskt att boka din hyrbil med avhämtning på flygplatsen.

Hitta den billigaste hyrbilen Kiruna Find Billeje her --> Sammenlign priser her