Billeje i Johannesburg

Med sitt gatuliv och sin intensiva trafik kan Johannesburg känna sig lite överväldigande om du är förstagångsbesökare. Men du kommer snart upptäcka att det finns ordning i kaoset och att jättestaden trots sitt rykte att inte ha några intressanta sevärdheter är värt att spendera en dag eller två på att utforska innan resan går vidare. I alla fall har du i Johannesburg en perfekt utgångspunkt för att med hyrbil bege dig ut på ett kör-själv äventyr i Sydafrika.

Johannesburg

Johannesburg är södra Afrikas kommersiella hjärta. Foto: sydafrikansk turism, CC by 2,0.

Från guldgrävarläger till Metropol

Johannesburg är med sina cirka4,4 miljoner invånare Sydafrikas största stad. Med de omgivande förorterna medräknat hamnar befolkningen på runt 7,9 miljoner. Med andra ord talar vi om en verklig metropol, som rymmer en stort mångfald.

Staden som ligger på en platå i nordöstra delen av landet har en relativt kort historia jämfört med många andra metropoler. Det var först efter upptäckten av världens största guldåder 1886 som en egentlig stad etablerades här. Bara under de första 10 åren växte stadens befolkning till 100 000. Trots en nedgång i priset på guld så är gruvdriften efter guld fortfarande aktiv i Johannesburg, som är känd som ”City of Gold”. Om du är uppmärksam under inflygningen till staden kan du se stort ljus, kala kullar i landskapet runt staden – dessa är de restprodukter efter mer än ett sekel av gruvdrift.

Gruvindustrin har också varit bidragande till att forma Johannesburg på gott och på och ont. Eftersom det inte var möjligt att få hit tillräckligt med erfarna gruvarbetare från Europa i slutet av 1800, var gruvdriften beroende av afrikanska migranter som tvingades att bo utanför de vitas områden. Senare, med införandet av apartheid upprättades särskilda områden, Townships, som skapades för icke-vita arbetare utanför stadens centrum. Namnet på det berömda Soweto, där både Nelson Mandela och före detta ärkebiskop Desmond Tutu bodde, är bara en förkortning för ”South Western Township”.

Om du vill lära dig mer om stadens och Sydafrikas historia finns det flera intressanta museer i Johannesburg. I synnerhet Apartheidmuseet som ligger ca 8 km från centrum ger en är spännande och ger en ibland hård inblick i detta mörka kapitel i landets historia. Du kan också göra en rundtur i Soweto tillsammans med en lokal guide som berättar om områdets historia och dagens liv där, vilket kännetecknas av en imponerande kreativitet och innovation.

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Vidare med hyrbil från Johannesburg

De flesta turister flyger till Johannesburg för att sedan resa vidare med ett reseföretag eller köra på egen hand i en hyrbil till några av landets övriga storstäder och fantastiska natur- och djurlivsområden. I motsats till vad många tror är vägar i Sydafrika i allmänhet av hög kvalitet. Motorvägarna och de större huvudvägarna är som regel av åtminstone samma kvalitets som här hemma. Även om Sydafrika är tre gånger större än Sverige kan du ta dig långt på under ett par veckor i hyrbil.

Flodhäst. Upptäck Sydafrikas rika djur liv med billig bil uthyrning i Johannesburg

I Kruger National Park kan du komma nära det afrikanska djurlivet. Foto: Grant Peters, CC by 2,0.

Mot nordost till exempel väntar en av världens bästa safariparker, Kruger National Park, känd för sitt rika djurliv, som naturligtvis omfattar The Big Five (lejon, elefant, buffel, noshörning, och leopard). Du kan köra runt i parken i din egen bil. På vägen dit kanske du kan ta vägen förbi den administrativa huvudstaden i Pretoria som har en mer avslappnad atmosfär än Johannesburg. Kommer du hit på våren (oktober), kan du njuta av den spektakulära synen av tusentals blommande jakarandaträd längs stadens gator.

Du kan också välja att köra från Johannesburg till Durban vid kusten och under resans gång möjligen tillbringa några dagar med att utforska det vackra drakensbergområde som ligger på gränsen mellan KwaZulu-Natal provinsen och Konungariket Lesotho. Det finns gott om bra vandringsleder, grottmålningar, ett rikt djurliv och det 912 meter höga Tugelafallet, världens näst högsta vattenfall.

Om du vill uppleva den stora mångfalden av landskap som Sydafrika erbjuder är det också uppenbart att köra den långa turen från Johannesburg ner till Kapstaden. Även om du måste använda 2-3 dagar till den a 1 400 km långa resa så är det en unik möjlighet att få uppleva det gyllene slättlandskap i Karoo-regionen innan du når den mer frodiga Cape-provinsen.

Hyra bil på Johannesburg flygplats

Johannesburg flygplats (kod JNB), officiellt kallad O.R. Tambo International Airport är Afrikas största och mest trafikerade flygplats. Den trafikeras av talrika stora flygbolag med rutter direkt till Europa och mottar omkring 21 miljoner resenärer varje år.

På flygplatsterminalerna hittar du allt du kan förvänta dig av en stor, modern flygplats med hänsyn till matställen, butiker och andra faciliteter, inklusive biluthyrningsföretag. Det finns ett nytt tåg, Gautrain, från flygplatsen till Johannesburg (och vidare upp till Pretoria), men för de flesta resenärer som ska vidare är det mest praktiska att hyra en bil. Företag som Avis, Europcar, Hertz och Thrifty har kontor på flygplatsen, så att hitta en lämplig hyrbil är inga problem.

Läs mer om flygplatsen på den officiella hemsidan.

Hur man hittar billig hyrbil i Johannesburg

Kollektivtrafik är inte ett egentligt alternativ i Johannesburg och resten av Sydafrika. I städerna finns taxibilar, men vill du ta dig lite vidare omkring är hyrbil nästan alltid det bästa alternativet.

Oavsett om du väljer att hämta ut din hyrbil på flygplatsen eller från ett kontor inne i staden, kommer du att ha ett stort utbud av hyrbilar att välja mellan. Oavsett om du reser med hela familjen och behöver en bil med gott om plats eller kan nöja sig med en mindre bil är det en bra idé att boka din hyrbil redan hemifrån på Hyrbilinfo.se. Då kan du vara säker på att det finns en tillgänglig bil klar för dig i den storlek som du har behov av och det redan när du landar.

Använd sökmotorn på den här sidan för att hitta och boka den billigaste hyrbilen i Johannesburg. Sökmotorn samlar de bästa priserna från alla välrenommerade uthyrningsbolag i Sydafrika så att du enkelt kan välja det erbjudande som bäst passar dina önskemål.

Bra att veta

Säkerhet: även om säkerhetsläget i Johannesburg har förbättrats under de senaste åren bör du ändå vara mer vaksam än du är van vid från Sverige. Om du lyder de råd du får på hotellet eller hos biluthyrningsföretaget och om du håller dig till de populära turistområdena så kommer du normalt sett inte upplever några problem. I bilen bör du alltid förvara värdesaker och handväskor utom synhåll, även under körning.

trafik: försök att undvika körning i Johannesburg och andra större städer under rusningstid, där du lätt kan komma att sitta länge i kö.

Hitta den billigaste hyrbilen Johannesburg Find Billeje her --> Sammenlign priser her