Billeje i Siena

Siena i Toscana – Upptäck Italien och Toscana med en billig hyrbil

Förutom tornen i Siena, San Gimignano och vingårdarna i Chiantis, har provinsen Siena i Toscana dolda byar, en egen identitet och konstskatter. Det är som gjort för att boka en billig hyrbil om du ska på semester i Toscana och besöka Siena, som enligt mångas mening är en av de vackraste städerna i Italien. På Hyrbilinfo.se kan du boka hyrbil i alla städer i Italien och naturligtvis också på de olika flygplatserna som ligger i regionen Toscana. De mest använda flygplatserna är Pisa flygplats och Florens flygplats, men du kan även med fördel flyga till Rom eller Bologna. Siena är en Chiaroscuro (klärobskyr), från den randiga marmorkatedralen till tunnelliknande gränder, den magnifika Campo och svart-vit stadsvapnet. Med sina skyhöga torn är staden verkligen en gotisk stad. Medan Florens är horisontellt så tornar Siena upp sig vertikalt; Medan Florens har stora torg och maskulina statyer, har Siena gömda trädgårdar och romantiska brunnar. Florens konst betyder perspektiv och innovation, medan Sienas konst är känslig och konservativ. Siena ses ofta som den feminina motparten till Florens maskulinitet.

Siena provins i Toscana

När man närmar sig staden på kvällen påminner Sienas torn om ”facklor, som är de sista att dö i askan av natten” citat av Federigo Tozzi, den mest sienesiske av alla författare, berömde också stadens briljanta kvinnlighet. Även om dagen värmer den rosafärgade tegelstenens glöd, de trånga gränderna och stenvalven. Shell-gruppens poetiska motto kan mycket väl referera till Campo, centrum av Sienas liv, ”det är korallens röda färg som brinner i mitt hjärta.”
Trots den feminina framtoningen har Siena ett tydligt rykte för att vara krigiskt, detta kommer sig av belägringar, avund mellan staterna och dusterna på palioen. Den genomsnittliga medborgaren i Siena är inte alls en eterisk nymf à la Botticelli, utan svarthårig och mörkhyade. Det är bara på sienesiska målningar som den teatraliska blekheten är normen.

I linje med den sienesiska mystiken är stadens ursprung insvept i myter om vargar och helgonmartyrer. Enligt legenden är staden grundad av Senius, son till Remus; Varghonan utgör därför den äldsta delen av stadens vapen. Sankt Ansano förde kristendomen till det romerska Siena, och även om han omgående kastades i en tunna med varm tjära och därefter blev halshuggen, har han lämnat en del av mysticism som kan spåras genom helgonen Sankt Katerina och Bernardino och fram till vår tids Madonnakult. Kyrkans makt avbröts abrupt och dramatiskt när befolkningen reste sig mot kyrkorådet och grundade en republik år 1147. 1100-talet präglades av en växande rivalitet och stridigheter mellan Siena och Florens, där Florens guelfer (påveanhängare) ofta vann över Sienas ghibelliner (kejsartrogna).

Exempel

Mini

Fiat 500

mini fiat 500
Boka från 120,- Per dag
Exempel

Kompakt

Toyota Corolla

kompakt toyota corolla
Boka från 119,- Per dag
Exempel

Mellanstorlek

Nissan Qashqai

mellemstørrelse nissan qashqai
Boka från 210,- Per dag

Siena överlever kriget

Kort därefter gick staden, till skillnad från provinsen, till motstånd mot de fascistiska ämbetsmännen. I juli 1944 omringade de franska och amerikanska trupperna Siena och tvingade staden att kapitulera oskadd. General Monsambert gav soldaterna ordern ”kasta inte granater i Siena, får då kommer ni bli skjutna”. Stadsarkiven i Palazzo Piccolomini ger en bildlig framställning av Sienas historia med hjälp av belysta manuskript och målningar. Det finns en inskription på stadsporten, som lyder ”Siena öppnar sitt hjärta för dig ännu mer än grinden är”. Men denna öppenhet är bara en illusion. Siena visar all stor gästfrihet, men inte förtroende. Detta avståndstagande beror på en sammanslutning av 17 stadsdelar som representerar självständiga städer i Siena. Utvecklingen har inneburit att staden är oemottaglig för både inflytande och beröm, och den tar hand om sin egen från födseln till döden. Sienesarna föredrar att arbeta för de lokala patriarkala arbetsgivarna, såsom Monte dei Paschi från 1472 som kallas ”världens äldsta bank” och stadens far. Förändring är bannlysta i staden; traditionellt markägande, finansiella spekulation, handel och turism verkar mer tilltalande än ny teknik och industri. Staden har gjort en dygd ut ur konservatismen; de strikta medeltida servituten skyddar stadens hus; turismen går på lågvarv och staden är ovillig att bygga nya hotell; gamla familjeföretag som Nannini’ s kakbod har haft en blomstrande handel med stadens invånare. Det är en stad som har en bys psykologi och en nations storhet.
Alla vägar leder till Campoen, Sienas musselformade torg. På eftermiddagen ser det ut som en teater i skuggan av stadsmuren och på mörka bakgårdar. Besökarens ögon fångas snabbt upp av torget med de rödfärgade tegelstenarna och fontänerna som föreställer Sienas varg och Palazzo Pubblico, det anrika rådhuset som kröns av det smala Torre del Mangia. Rådhuset som byggdes 1310 är ett gotiskt mästerverk med rosa tegel och silver-grå travertin. Alla spetsbågar är krönta med Sienas svartvita vapen som symboliserar mysteriet omkring Jungfru Maria och hennes rena liv. Tornet är uppkallat efter dess förste klockringaren Giovanni di Duccio mera känd som Mangiaguadagna, ”ödleanden”, och flankerad av ett kapell byggt efter pesten som tacksägelse. Sienas rådhus sägs ha varit en stor Inspirationskälla för arkitekten Martin Nyrop när han ritade Köpenhamns nya stadshus 1889. I Palazzo ligger Museo Civico, där Simone Martini, Duccios efterträdare, var tvungen att skapa sitt mästerverk två gånger eftersom han först målades det på en vägg som var baksidan till ett fuktigt saltlager. Hans Maestá är en poetisk frammaning av Madonnan på en filigranaktig biskopsstol. Målningen har en effekt som en gobeläng, inte olikt de franska vävtapeterna av Jungfru Maria och Enhörningen. De dämpade blå och röda elfenbensfärgerna ger den en transparent sötma. Martini återskapar Giottos perspektivuppfattelse, men han klär sin eteriska Madonna i genomskinliga kläder och döljer hennes andlighet bakom bländande utsmyckning. Precis mittemot hänger Martinis berömda Guidoriccio, den storslagna Condottiere i harlekin mönstrade kostym, som återges på kalendrar och panfortaskar. Även om Sienesarna nekar till det är detta berömda konstverk från 1300-talet förmodligen en 1400-tals målning som döljer Martinis original. Eftersom invånarna i Siena var rädda för en militärkupp 1318, hade det också varit konstigt att beställa ett porträtt av en officer till stadshuset. I nästa rum hänger ett verkligt värdsligt mästerverk, Ambrogio Lorenzettis Den goda och den dåliga regeringen effekter, målade 1338 som en något idealiserad hyllning till Nimandsrådet. Realismen i berättelsen, och ansiktsuttryckens livlighet ger allegorin en kraft som påverkar betraktaren känslomässigt. En vis man är en symbol för gemenskap medan ett lapptäcke av prydliga fält, tama vildsvin och arbetande människor som rensar ogräs antyder ordning och välstånd. Sätet för den dåliga regeringen är verkligen tröstlöst där det ligger härjat av en djävulsk tyrann med Sienas varg vid fötterna.
Sett uppifrån så bildar kullerstensbeläggningen et fiskbensmönster i Campoens nio olika nyanser av rosa, vilket leder tankarna till Noveschiors ”de nio”. Här väntade invånarna i Siena på nyheter om Montaperti, om den spanska belägringen och om tyskarnas utvisning av stadens judar. 1980, predikade påven Johannes Paulus 2. på samma plats där Sankt Bernardino fördömde häxeri, vidskepelse och den Sienesiska republikens makt. Kyrkan och staten är vackert representerade, Mangiatornet och klocktornet i katedralen kan se på varandra från samma höjd.

Billig biluthyrning i Toscana

Många artiklar kan skrivas om Siena och regionen Toscana, och du kan här på Hyrbilinfo.se läsa mer om andra städer i Toscana där du kan boka billig biluthyrning och åka på upplevelseturer på egen hand. På Hyrbilinfo.se samarbetar vi med CarTrawler och AutoEscape som jämför priser på hyrbilar i Toscana och i andra städer och flygplatser i Italien. Vi önskar dig stort nöje med att med att hitta en billig hyrbil och en trevlig semester i Toscana i Italien

Läs mer om billig biluthyrning i Toscana

Hitta den billigaste hyrbilen Siena Find Billeje her --> Sammenlign priser her